Gyerek vs. mobiltelefon

2019-07-15 10:00:00

Tiltsuk vagy tanítsuk?

Talán manapság ez a szülők egyik legnagyobb dilemmája. Megoszlanak a vélemények ebben a kérdésben, sokszor pedig kaotikusan változnak az élethelyzettől függően. Hajlamosak vagyunk szúrós szemmel nézni egymásra, ha a villamoson a másik gyermeke kezében telefont látunk, majd pár héten belül a sajátunkkal elérünk egy olyan szintet, amikor már nem tudjuk továbbtiltani. Legalábbis betartatni a szabályt. Azt nem tudjuk. Hiszen ha tőlünk nem, megkapja a padtársától, az unokatesóktól, a szomszéd gyerektől.

Franciaországban már korábban betiltották az általános iskolákban a mobiltelefonok használatát, Romániában is sok szó esik róla, és ennek apropóján hazánkban is több vita kipattant a témában, hogy vajon bölcs döntés született-e. Hol az igazság?
Szülőként a mi felelősségünk, adunk-e a gyerekeink kezébe mobilt, tabletet, milyen gyakran, milyen céllal: nem mindegy, hogy azért adjuk, hogy megtanítsuk őket, micsoda lehetőségek rejlenek egy aprócska kis eszközben, és milyen elképesztő mennyiségű, az emberiség által felhalmozott tudás van karnyújtásnyira tőlünk, vagy pedig azért, hogy ostobaságokat nézzenek, és ezen áron, de addig is elfoglalják magukat.

Persze, senki nem vallaná be, hogy azért ad a gyerek kezébe digitális eszközt, hogy az bébiszittelje helyette, ám a valóságban gyakran ez a helyzet. Ha azonban nem engedjük meg nekik, hogy akár csak hozzáérjenek, akkor szintén hibát követhetünk el, hiszen nem annak a világnak neveljük őket, amelyben majd élniük, boldogulniuk kell. Ráadásul érdekes dolog megtiltani saját gyerekeinknek valamit, amit apa meg anya, sőt olykor a nagyszülők is hosszasan bűvölnek.

Amennyiben aprócska kezekből kiesne az iPhone, és megsérül landolás közben, fordulj hozzánk bizalommal!