Az Apple bemutatta az iOS 12-t

2018-06-05 13:06:47

Convention Center színpadán magyar idő szerint hétfő este, hetvenhét ország fejlesztőit köszöntötte Tim Cook a San Jose. Az alkalmazások világában az elmúlt évtizedben rengeteg minden megváltoztatott. Az Apple eszközeire már 20 millióan fejlesztenek programokat. Az App Store-t 500 millió felhasználó keresi fel hetente. Egyszóval: sikertörténet. 

Ahogy sikertörténet az iPhone is az, melyhez ezúttal csak szoftveres újdonságokat jelentett be az Apple. Az iOS 12-es verzióját minden olyan készülékre telepíteni lehet majd, amelyiken most elfut az iOS 11. A régebbi iPhone-oknak és iPadeknek pedig még jót is tesz majd a program: Federighi ígérete szerint az alkalmazások 40 százalékkal gyorsabban nyílnak majd meg, a kamera 70 százalékkal rövidebb idő alatt, de a billentyűzet is (50 százalékkal) gyorsabban ugrik majd fel a szövegbevitelhez. 

Kiterjesztett valóság

A kamera által látottak jobb gépi megértését hivatott demonstrálni az Apple által bemutatott új, alkalmazás: a Measure (magyarul talán Vonalzó vagy Mérőszalag lesz a neve) segítségével minden korábbinál pontosabban mérhetünk majd meg az iPhone-t használva a való életben körülöttünk lévő tárgyakat. Egy krumplitól kezdve egy asztalig szinte bárminek megkaphatjuk a méreteit (szélességét, magasségát, sőt a mélységét is), elég lesz csak ránézni a készülék kamerájával. Krumplivásárláshoz talán nem sokan használják majd az appot, de például a szoba átrendezésekor jól jöhet. Hogy mennyire lesz hasznos ez a kis alkalmazás, azt persze majd a pontossága dönti el.

A kiterjesztett valóságos funkcionalitásnál nehéz lett volna kihagyni a játékokat. Az Apple nem bízta a véletlenre, rögtön a Legóval bútoroztak össze, így elég látványos formában varázsolhatunk majd virtuális Lego-felépítményeket készülékünkkel a valódi asztalunkra. A virtuális legóelemek persze majd mozognak is: olyan ez, mintha szobánkba hoznák A Lego kaland című filmet.

Ne zavarjanak

Megújul a Ne zavarjanak funkció, sokkal életszerűbb lesz. Craig Federighi azt a tipikus esetet hozta példának, amikor az éjszaka közepén felkelünk, és csak az időt néznénk meg a telefonunkon, de így meglátjuk a két messengeres üzenetünket, az egyikben ráadásul valami érdekesnek ígérkező szöveg van, megnyitjuk, felébredünk – oda a pihentető alvás. Éppen ezért az iPhone-ok a zavarásmentesítő módban nem mutatják majd az értesítéseinket.

WatchOS 5

Az Apple okosórájának újításairól Kevin Lynch beszélt. A technológiáért felelős alelnök bejelentése szerint kisebb újítások jönnek a Health és a Fitness alkalmazásokba. Ilyen például az, hogy ismerőseinkkel különféle kihívásokat állíthatunk egymás elé, így motiválva magunkat és a másikat is a rendszeres testmozgásra. Az óra képes lesz a jógázás és a túrázás mozgási adatait is értelmezni, elemezni.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180604_apple_wwdc_2018_ios_2018_uj_funkciok_ne_zavarjanak_mod_iphone_ertesitesek_ar_kiterjesztett_valosag